הבא: איך מתגברים על ליקויי למידה בחינוך ביתי?
הקודם: איך מוודאים שילדים בחינוך ביתי לומדים כל מה שצריך?
שאלות ותשובות על חינוך ביתי

איך ילדים בחינוך ביתי לומדים דברים שההורים לא יודעים? חדש

יש דרכים שונות בהן ילדים לומדים דברים שהוריהם לא יודעים. הדרך המתאימה תלויה בנושא, בילד, בגילו, וברמת ההתעמקות והמחוייבות שלו ללימוד התחום. להלן כמה דרכים כאלה.

למידה משותפת

כשהילדים קטנים ועדיין אינם מסוגלים לחפש חומר בכוחות עצמם, ההורים יכולים לעזור להם לחפש חומר וללמוד אותו יחד איתם. למשל, אם ילד מתעניין בסין, אפשר לחפש בספריה ספרים על סין ולקרוא איתו אותם, אפשר לחפש סרטים ותוכניות טלוויזיה על סין, אפשר להסתכל באינטרנט באתרים על סין, ואפשר סתם ללכת למסעדה סינית.
מעבר לסיפוק הצורך של הילדים ללמוד, יש בדרך זו כמה יתרונות נוספים:

  1. התהליך של חיפוש החומר, מיון המידע, הבנתו ובחינתו באופן ביקורתי, חשובים לא פחות מהמידע המסוים שאותו לומדים. ילד שרואה מבוגר בתהליך למידה ומשתתף איתו בתהליך ילמד איך ללמוד ולמצוא מידע, ובחברת המידע זוהי מיומנות חשובה יותר מכל פיסת מידע שאפשר למצוא בספרי לימוד. כפי שניסח זאת העתידן אלוִין טופלר: "במאה ה-21, בּוּר יהיה לא מי שלא יודע קרוא וכתוב, אלא מי שלא יודע ללמוד, לבקר את מה שלמד, וללמוד מחדש."

  2. ילדים רבים לומדים טוב יותר כשהלימוד נעשה בשיתוף אדם אהוב. אמנם למידה היא תהליך שכלי, אבל כמו פעילויות רבות אחרות היא קלה ויעילה יותר כשהיא קשורה באהבה.

  3. בתחומים מדעיים יש יתרון לתרגול השיטה המדעית: תצפית בנתונים, העלאת השערות, בדיקת ההשערות באמצעות ניסויים, וחוזר חלילה. כאשר ההורה או המורה יודעים מראש את "התשובה הנכונה", הרי שאין כאן תהליך גילוי מדעי. במוקד השיטה המדעית עומדת השאלה, ואילו מתן תשובות הופך את המדע לידע יבש שיש לקבלו ממקור סמכות, במקום שיהיה הרפתקת גילוי. כפי שאמר איינשטיין: "מה שחשוב זה לא להפסיק לשאול." למידה משותפת היא תרגול מצוין בלשאול.

עזרה מהקהילה

אמנם חינוך ביתי הוא באחריות ההורים, אבל הם לא חייבים להיות היחידים שמלמדים את הילדים. אם ההורים לא יודעים למה שיער צומח ואצבעות לא, אפשר לשאול את הרופא או מישהו אחר שמכיר את התחום. אנשים רבים שמחים לענות על שאלות בתחומם – מי שבחר להתמחות בתחום שמעניין אותו, לרוב ישמח לשוחח עם אנשים אחרים שמתעניינים באותו תחום, אפילו אם הם עוד צעירים.

בדרך כלל, כשהילדים קטנים אפשר למצוא אנשים שידעו להשיב על שאלותיהם בקרב במשפחה המורחבת וברשת

המכרים הקרובים. כשהם גדלים לפעמים צריך להרחיק ולחפש גם אנשים במקומות אחרים: במקומות עבודה (למשל, שאלות על חיות אפשר לשאול וטרינר), באוניברסיטה, בפורומים באינטרנט. לפעמים מתוך שאלות כאלה יכול להיווצר במשך הזמן קשר ארוך ועמוק יותר של הנחיה או עבודה משותפת.

מסגרת לימודים מובנית

חלק מהילדים ישמחו בשלב כלשהו ללמוד נושאים מסויימים בצורה מובנית – בחוגים, בקורסים או עם מורים פרטיים. אפשר לשלב חינוך ביתי כמסגרת כללית עם לימודים כאלה בנושא אחד או יותר.

לימוד עצמי

בבית הספר הורגלנו שבשביל ללמוד צריך מורה, ושהמורה "מעביר" ידע מתוך ראשו אל ראשי התלמידים. אבל כמו שכבר אמר הפילוסוף היווני פלוטרכוס: "הוראה אינה מילוי מיכל, אלא הבערת שלהבת." ואכן, אם בוער בילד הרצון ללמוד משהו אז הוא יהיה מוכן לנסות לעכל אותו בכל דרך אפשרית. לעומת זאת, כשהתשוקה שלו ללמוד כבויה, אין כמעט דרך לדחוף ידע לראשו. למרבה המזל ילדים נולדים עם תשוקה בוערת ללמוד, ולכן "בחינוך ביתי איננו צריכים להדליק את האש, אלא לדאוג לאספקת חומר-בערה לאש שכבר קיימת." (ג'ויס פטרול, אמא בחינוך ביתי)

חומר הבערה הזה הוא גישה לעולם – למקומות, למכשירים, לאנשים, לספרים, סרטים, אינטרנט. מדהים כמה הרבה ילדים יכולים ללמוד בכוחות עצמם אם מאפשרים להם גישה לדברים שמעניינים אותם. ילדים רבים מלמדים את עצמם להפעיל מכשיר וידאו ולהבין מה עושה טלפון, דברים שרק לפני דורות ספורים היו בלתי נתפסים, ושאין לנו שום בסיס מולד לקלוט אותם. ובכל זאת הם נמצאים בסביבה, הם מעניינים – אז הילדים לומדים איך להשתמש בהם גם בלי הדרכה. בנושאים עיוניים יותר, אפשר לתת לילד ספרים על הנושא, למצוא סרטים מתאימים, ללכת למוזיאונים, ולגלוש לאתרי אינטרנט ופורומים קשורים.

בגיל מבוגר יותר – כשהילדים כבר יודעים לקרוא ולמצוא ספרים, לגלוש באינטרנט, לנסוע באוטובוס – הם לומדים דברים רבים שהוריהם אף לא שמעו עליהם, ואז הילדים הם אלה שמלמדים את ההורים. (זה בולט במיוחד במחשבים, אבל קורה בתחומים רבים נוספים.) ההורים עדיין צריכים לפעמים לפתוח לילדים דלתות – לדאוג לספרים, עיתונים, אינטרנט, הסעות – אבל הילדים נכנסים אליהן בעצמם.

עד כמה הדרכים האלה (ואחרות) באמת עובדות אפשר ללמוד מסקר השגים שנערך בקרב יותר מ-5,000 ילדי חינוך ביתי ומצא שאין קשר משמעותי בין רמת ההשכלה של ההורים לבין ההשגים הלימודיים של ילדיהם. כך שנראה שאותם ילדים הצליחו ללמוד גם כאשר להורים שלהם לא היו כל התשובות מוכנות מראש.

הבא: איך מתגברים על ליקויי למידה בחינוך ביתי?
הקודם: איך מוודאים שילדים בחינוך ביתי לומדים כל מה שצריך?

bottom bar


2002 © יונת שרון    תנאי שימוש    כבד את ילדיך