על הספר

מתוך הספר:

רכישת הספר


בלמידה מתמדת

מאת ג'ון הולט

 

אחרית: חינוך ביתי בישראל

(מאת יונת שרון)
כשמתחילים ללכת בדרך הזו מתברר עד מהרה שהיא משפיעה לא רק על האופן שאנחנו מלמדים בו את ילדינו, אלא גם על תחומים נוספים בחינוך ובחיים.

חינוך ביתי

הרעיונות שג'ון הולט מציע בספר זה ובספריו האחרים זכו להד נרגש אצל אנשים רבים. אלה שניסו ליישמם במסגרת מערכת החינוך הממוסדת נתקלו במקרים רבים בהתנגדות, בהתעלמות, או בשינוי שטחי בלבד, בלי השפעה על דפוסי העומק. אבל מחוץ למערכת הממוסדת, במסגרת המשפחתית, מצאו רבים שדרך הלימוד הזו יעילה ומהנה, ושדווקא "הלימוד השיטתי" הנהוג בבית-הספר הוא זה שמוביל להתנגדות מצד הילדים, להתעלמות מחומר-הלימוד, או ללמידה שטחית בלבד.

בחינוך ביתי אפשר להניח ללמידה לבוא מפעילויות החיים: ללמוד שברים מבישול, ביולוגיה מגינון, פיסיקה מלֶגו או ממשחק בחול, אנגלית ממשחקי מחשב, אומנות מקישוט הבית, היסטוריה מהחדשות, ואינספור נושאים אחרים הבאים לידי ביטוי בדברים שאנחנו עושים כחלק מחיים פעילים. הולט טבע את המונח unschooling כדי לתאר את דרך החינוך הזאת – חינוך ביתי שהלמידה בו היא חלק טבעי מהחיים. אין מדובר בהעתקת בית-הספר הביתה כך שההורים מחליפים את המורים ועורכים שיעורים לילדיהם. Unschooling הוא שחרור מהמסגרת המחשבתית של בתי-הספר מתוך הכרה בלמידה הנובעת מחוויות החיים, בלי מערכת שעות ובלי תוכנית לימודים קבועה מראש.

כשמתחילים ללכת בדרך הזו מתברר עד מהרה שהיא משפיעה לא רק על האופן שאנחנו מלמדים בו את ילדינו, אלא גם על תחומים נוספים בחינוך ובחיים. כשם שלומדים לזהות למידה גם כשהיא נעשית מחוץ לכתה וללא ספרים ומחברות, כך מוצאים חֶברה גם מֵעֵבֶר לילידי השנתון של הילד, או עבודה, בלי הגדרת משרה (unjobbing). בבסיס רעיונותיו של הולט עומדת התפיסה שאין הפרדה בין הלמידה לחיים, ושלא טוב ליצור הפרדה כזו. לכן, אין זה פלא שכאשר מאמצים את הדרך שהוא מציע ללמידה, מגלים שזו לא רק דרך לחינוך אלא דרך חיים.

בישראל

לפני כעשור היה בארץ קומץ משפחות שחינכו את ילדיהן בבית, רובן בגליל ובאזור ירושלים. טיפין-טיפין הצטרפו אליהן משפחות נוספות, שרבות מהן בחרו בדרך החינוך הביתי מינקות ולא שלחו את ילדיהן למסגרת חוץ-ביתית כלשהי, גם לא לגן. בזמן כתיבת שורות אלה (2004) יש בישראל כמה מאות ילדים בחינוך ביתי – דתיים וחילוניים, עניים ואמידים, בערים ובכפרים, מגבול הצפון ועד אילת. הילדים מהמשפחות החלוציות של החינוך הביתי בישראל גדלו, והראשונים מביניהם כבר הגיעו לצבא. מאלף לראות איך הם ניגשים לשלב הזה בחייהם.

מבחינה פורמלית-משפטית, רוב ההורים המשאירים את ילדיהם ללמוד בחיק המשפחה מתבססים על חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ועל פסקי-דין של בית-המשפט העליון. משפחות אחרות פונות למשרד החינוך לקבלת פטור מחוק חינוך חובה (פטור שיש לחדש מדי שנה).

איך ליצור קשר עם קהילת החינוך הביתי:

מפגשים קבועים של משפחות החינוך הביתי נערכים במקומות רבים ברחבי הארץ, לצורך מפגש חברתי, פעילויות משותפות ותמיכה. קשר כלל-ארצי בין אנשי החינוך הביתי מתקיים באמצעות קהילת באופן טבעי. קהילה זו מוציאה לאור עלון, יוזמת מפגשים, ומקיימת רב שיח עירני ושוקק באתר שלה. בנוסף לחינוך ביתי, העלון והאתר עוסקים גם בהורות טבעית, שמירה על הסביבה, אורח חיים בריא ועוד. (פרטים בטלפון 04-6800933 או באתר.)

"הרשימה הלבנה" היא שירות התנדבותי שמאפשר ליצור קשר עם משפחות חינוך ביתי באזור מגוריכם: שלחו את שמותיכם, תאריכי הלידה של הילדים (לחישוב גיל), מספרי טלפון, כתובת מגורים וכתובת דואר אלקטרוני (אם יש) אל: "הרשימה הלבנה", ת"ד 1560, ראש פינה 12000 או אל white@ootips.org.

ספרים נוספים בעברית העוסקים בחינוך ביתי:

אתרי אינטרנט ישראליים על חינוך ביתי:

מה עוד יש בספר...


לדף הראשי