כבד את ילדיך
כבד את ילדיך

איך גל למד לקרוא

גל שרון ויונת שרון

(מתוך באופן טבעי, גיליון 43, נובמבר 2002)

ישבתי עם גל, וניסינו להזכר יחד איך הוא למד לקרוא.
גל:המלה הראשונה שלמדתי לקרוא ולכתוב היתה "גל". באותיות דפוס קראתי לזה "גל עומד" ובאותיות כתב "גל הולך".
יונת:אחר כך למדת שהאות ג' עושה את הצליל גַ והאות ל' את לְ.
גל:ואז למדתי למצוא את הצלילים האלה בעוד מלים.
כל זה היה עוד לפני שחשבנו בכלל על לימוד כתיבה וקריאה, ולכן לא עשינו שום מאמץ מיוחד בשביל זה. אחר כך התחלנו עם חינוך ביתי, וחשבתי שראוי שאתחיל ללמד את הנושא. ניסיתי לעשות זאת דרך משחקים.
יונת:היינו משחקים במשחק הניחושים "אני רואה משהו שמתחיל באות ...".
עדיין לא רצית לנסות לקרוא או לכתוב באמת, אבל בתוך משחקי דימיון היית לפעמים מאיית לי מלים (בצורה פונטית) כחלק מהמשחק.
הסברתי לך שבשביל לקרוא צריך להגיד את הצלילים של האותיות במלה אחד אחרי השני לפי הסדר, עד שהם מתחברים יחד למלה עם משמעות. אבל לא רצית לעשות את זה - העדפת שאני אקריא לך במקום להתקשות בעצמך.
למרות שלא לחצתי על גל לקרוא, הסתבר לי שעצם זה שאני רואה את הנסיונות שלו זה מלחיץ אותו. הוא העדיף לא לנסות בכלל מאשר לעשות נסיונות ולהכשל.
גל:הייתי קורא בלב מלים שהייתי מוצא בכל מיני מקומות: שלטים בזמן נסיעות, כל מיני פרסומות, מודעות, כרטיסים של הופעות, מאכלים, ועל כל מיני דברים בבית.
יונת:אני זוכרת את הפעם הראשונה שהתברר לי שאתה יודע לחבר אותיות שאתה קורא למלים: שאלת אותי מה זה "טֵעֶמִי" ולא הבנתי בהתחלה, עד שנזכרתי שקנית חטיף טָעַמִי.
הבנתי שעדיף לא להפריע בלימוד הקריאה, גם לא על-ידי נסיונות לעזור או לפתות את גל להתעניין בנושא. מלים כתובות מקיפות אותנו כמעט בכל מקום, ואין צורך להביא אותן במיוחד ובמנותק מהסביבה.
יונת:אחר כך היית קורא ומקריא הרבה דברים, אבל רק בדפוס, רק בלי ניקוד, וגם עוד לא הכרת את כל האותיות. לאט-לאט למדת את האותיות החסרות - היית שואל אותי "איזה צליל זה?" וכך למדת לבסוף את כל האותיות.
במיוחד עניינו אותך אותיות שיכלו לייצג שני צלילים שונים (כמו כ' או פ') וזוגות אותיות שמייצגות אותו צליל (כמו ט' ו-ת'). גם התעניינת באותיות נ' ו-מ' שנשמעות אחרת כשסותבּיבּ את האף.
מה שגיליתי שכן עוזר, הוא פשוט להיות זמינה לעזרה ולשותפות בהרפתקת הלימוד.
גל:לפעמים קראנו יחד מתוך ספרים עם אותיות גדולות - אני שורה, את שורה.
יונת:אז עוד לא רצית להתעסק עם ניקוד ועם אותיות כתב. אמרת שאתה רוצה ללמוד ניקוד רק בכתה ב', ואותיות כתב רק בכתה ג'. אז אחרי יום-הולדת שבע, כשעלית לכתה ב' מבחינתנו, עשינו שיעור ניקוד: לקחנו ספר, בחרת אחד מסימני הניקוד, אני אמרתי לך את שמו ואת התנועה שהוא מייצג, ואז אתה היית צריך למצוא מלים עם הסימן הזה ולהקריא אותן. בסך הכל עשינו שניים או שלושה שיעורי ניקוד. אחר-כך כבר השלמת בעצמך את מה שעוד לא ידעת, ולפעמים שאלת אותי.
"הוראה" היא לא מלה גסה עבורי. לדעתי אין כל רע בהוראה אם הילד מעוניין בה, וכל עוד מקפידים לסגת כשרואים שהוא לא מעוניין. והסתבר לי ששיעורים לא חייבים להיות משהו מסובך שחייבים לתכנן מראש - אפשר להמציא שיעורים לפי הצורך. שלא כמו שיעורים מתוכננים, יהיו בהם בטח פערים וחסרים, אבל קל מאוד לגלות את זה במהלך השיעור ולתקן על המקום.
יונת:בינתיים השתפרה מהירות הקריאה שלך וגילית שאתה יכול להקריא סיפורים לאחיך הקטן. ראיתי שהרבה פעמים אתה מקריא "מוזר" - מחבר משפטים, מקריא שאלות כמו קביעות, וכדומה. אז הבנתי שאתה מתעלם מסימני הפיסוק ומדי פעם הייתי אומרת לך "כשיש פסיק עושים הפסקה קטנה" או מסבירה את המשמעות של סימן שאלה.
למרות שבבי"ס יש סדר מוגדר ללימוד, מהר מאוד הסתבר לי שלימוד באופן טבעי אינו מציית לסדר של בי"ס, ושלכל ילד סדר לימוד משלו. גל התחיל בהבנה תיאורטית של האותיות והצלילים שהן מייצגות במנותק מצורתן על הנייר. אחר-כך הוא עבר לקריאה, ורק אז הוא המשיך לכתיבה. הוא כותב בעיקר על המחשב, כי הציור של האותיות על הנייר עדיין לוקח לו הרבה זמן. אני משערת שאם הוא היה בבי"ס ה"עיכוב" בכתיבה היה עלול לגרום לו לבעיות
יונת:אתה עוד לא כותב הרבה - בדרך-כלל רשימות קניות או השתתפות בפורומים באינטרנט.
אחד הדברים שנהניתי לראות, היה כיצד גל הבין את עקרונות הקריאה הפונטית, ולמד בקלות ליישם אותם גם לגבי אנגלית.
יונת:חברה שלך למדה לקרוא קצת אנגלית, וממנה למדת כמה אותיות ואת הצלילים שהן מסמלות. אחר כך שמחת לעשות שיעורי אנגלית שבהם כתבתי לך מלים שקל לקרוא באופן פונטי ואתה קראת אותן. מהר מאוד התחלת לקרוא מלים אנגליות שמופיעות סביבנו: בשלטים, בטלוויזיה, על מוצרים שונים.
גל:באנגלית, אני קורא הכי הרבה שמות של פוקימונים. אני מקריא לאחי ספרים קצרים, ואתם מקריאים לי ספרים ארוכים. באתר גלים אני קורא למשל שמות של משחקים. באתר פוקס קידס אני קורא גם דברים שאחרים כותבים בפורומים ובדפים האישיים, ואני כותב בפורומים ובאתר האישי שלי. ואני גם כותב את הסיסמא והכינוי שלי. כתבתי באתר של באופן תשובות וגם בדף שלי וקראתי דברים שאחרים כתבו. במיוחד עניינו אותי דפים של החברים והמשפחה ודפים עם שם מעניין, כמו הדף_האלף ו-43_מעלות_בצל. אני קורא גם דברים שכתובים במשחקי המחשב שלי. אני כבר קורא את הספר גינס שיאי העולם.
ואיזה כיף שגל כבר יודע לקרוא ולכתוב מספיק טוב בשביל לעבוד יחד איתי על רשימה לבאופן!
גל:כשאמא שלי הדפיסה את זה אני קראתי את מה שהיא כתבה ואמרתי לה אם היא עשתה שגיאות כתיב.


מעניין? אתם מוזמנים לקרוא עוד דיונים בנושא לימודים באופן טבעי.

לדף הראשי